Els infants aprenen a llegir entre els 5 i els 7 anys. Ja sabem que no tots som iguals i que cadascú va al seu ritme, però és molt important assegurar-nos que l’infant està preparat per l’aprenentatge de la lectura. Si els inicis són molt desmotivadors tindrem un gran obstacle durant l’etapa escolar a l’hora d’aprendre i d’estudiar.
És possible que des de l’escola ens recomanin visitar a l’oftalmòleg o passar per una òptica quan veuen que hi ha quelcom que no acaba d’anar bé. I un cop a la visita, ens diguin que tot està bé i que l’infant no necessita portar ulleres.
Ep! I ara què fem!? Logopeda, psicopedagog, llegir i llegir fins que n’aprengui…?
Des de les Òptiques La Creu Blanca recomanem que, en l’examen visual que li realitzin al nostre infant, ens assegurem que no només li valorin la vista (veure objectes petits), l’estrabisme (desviació dels ulls) i la salut ocular (les estructures oculars estiguin sanes); sinó que aquest sigui específic per tal de valorar les habilitats visuals implicades en l’aprenentatge de la lectura. Normalment, aquesta revisió es fa en dues sessions per poder valorar tot el sistema visual amb una durada total de 60-75 minuts.
En cas que no fos així, és aconsellable acudir a un optometrista especialitzat en visió infantil perquè valori totes les habilitats visuals implicades en la lectura i, després d’analitzar els resultats, ens pugui donar un informe i unes directrius sobre els següents passos a seguir, com podria ser remetre a l’infant al professional adequat.
Un infant està preparat per aprendre a llegir quan presenta:
Bona maduració de la coordinació motora (gateig, caminar, córrer amb moviment coordinat).
Nivell adient per processar i organitzar la informació visual a l’espai.
Habilitats visuals adients (hipermetropia, miopia, astigmatisme, estrabisme, ambliopia, acomodació…).
Motricitat visual correcta (moviments oculars, fixació, coordinació ocular, escaneig visual…).
Lateralitat global ben integrada per tenir una correcta organització lateral per entendre els símbols escrits.
Llenguatge madur i oïda correcte.
És per això que és ideal assegurar-nos que aquestes diverses àrees estan cobertes per tal que l’infant tingui un camí engrescador i planer durant l’aprenentatge de la lectura. Però, el ritme frenètic que portem ens fa complicat portar les revisions oftalmològiques al dia. Així, davant de qualsevol signe de dificultat que puguem detectar en la lectura de l’infant i que no tingui millora en un període de 2-3 mesos és important acudir a un optometrista especialitzat en visió infantil per posar-hi solució i fer de la lectura una aventura positiva. Perquè llegint aprenem!