Les curses d’orientació són un dels esports més complets a nivell de visió, amb moltes habilitats visuals implicades i una gran exigència
Aquests últims dies, Tarragona ha acollit la 14a edició de la Mediterranean Open Championship. El “MOC” és una competició amb diverses curses d’orientació i amb prop de mig miler d’esportistes de 28 nacionalitats diferents. Gràcies al Club Montsant Orientació, organitzadors d’aquesta edició, aquesta competició internacional s’ha disputat per primera vegada a Catalunya, amb prèvies a Barcelona i al Berguedà i proves a Montblanc, Arbolí i Tarragona. La cita començava el passat 22 de febrer amb un pròleg a la Llera del riu Francolí i es reprenia divendres a Montblanc, on es va disputar un esprint nocturn. La prova de llarga distància es va realitzar dissabte 24 de febrer al matí entre Arbolí i Castillejos, mentre que el Casc Antic de Tarragona va ser l’escenari de l’última prova el passat diumenge.
Un dels esports més exigents pel sistema visual
Les curses d’orientació són segurament un dels esports més complets a nivell visual. Hi ha moltes habilitats visuals implicades en la pràctica d’aquest esport i el nivell d’exigència és molt alt.
Aqueste competicions no deixen de ser curses, pel que serà molt important córrer ràpid i bé per tot tipus de terreny. La selecció de la millor ruta, juntament amb la navegació a través del terreny, són l’essència d’aquest esport. Per tant, l’absència d’errades és més important que la rapidesa del corredor.
A l’hora d’escollir l’ordre dels punts i el recorregut, cada corredor construeix l’estratègia amb una brúixola i un mapa. Amb aquests elements, poden conèixer les distàncies, els desnivells i les principals caracteríques del terreny. Per fer-ho de manera efectiva les habilitats visuals hi juguen un paper essencial.
Córrer per la muntanya
Pel fet de córrer per un terreny poc homogeni, el nostre sistema visual ja està treballant a un ritme superior. Mentre correm, som capaços de captar i seleccionar els estímuls visuals més rellevants. Això és gràcies a l’agudesa visual dinàmica, que ens fa percebre i esquivar obstacles. D’aquesta manera, adaptem la nostra visió als canvis de lluminositat i al contrast del terreny, així com també ens ajudarà a coordinar tota aquesta informació amb la nostra gambada, amb el balanceig dels braços i l’equilibri del nostre cos.
Navegació i mapa
Orientar-se correctament és essencial per saber on estem en tot moment. Saber llegir el mapa és una de les principals virtuts dels bons corredors. En els moments de lectura del mapa i de l’entorn, la nostra visió juga un paper totalment determinant. La capacitat de canviar ràpidament el punt d’enfocament, ens permet adaptar la visió al mapa i al terreny. Aquests canvis d’enfocament són constants i pofer-ho fer amb la màxima rapidesa serà clau per ser més eficaç.
Moure’s ràpid, amb seguretat i habilitat visual
L’agudesa visual fa que vegem el mapa amb més claredat, tot i el moviment i les vibracions al córrer. Una bona visió del color i una alta sensibilitat al contrast ens ajudaran a discriminar bé els detalls.
Gràcies a la visió perifèrica podem detectar canvis en l’entorn i obstacles sense centrar la nostra visió al terreny. Mentre estem corrent, constantment busquem punts de referència en el terreny i elements que podem identificar al mapa. Per aconseguir-ho, la musculatura que permet el moviment ocular treballa intensament generant els que anomenem moviments sacàdics. El bon estat de la musculatura ocular permet el bon funcionament d’aquesta tot i la fatiga.
Però veure amb claredat al mapa i el terreny no és l’únic requisit pels corredors. La memòria visual serà clau, sobretot per corredors experimentats. Aquesta habilitat els permet retenir la informació més important que han vist al mapa i mirar-lo menys freqüentment. D’aquesta manera poden seguir més eficientment l’estratègia establerta i centrar la seva atenció en la cursa i l’entorn.
L’orientació espaial és una habilitat essencial per la pràctica d’aquest esport. Ens permet entendre com estem en relació al terreny. Normalment els corredors de curses d’orientació tenen aquesta habilitat molt i molt desenvolupada.
Per acabar, cal tenir en compte altres habilitats més vinculades amb la seguretat com el temps de reacció i la capacitat d‘anticipació. Combinades amb una bona visió, ens ajudaran a prevenir caigudes i possibles lesions derivades d’aquestes caigudes, del càlcul erroni en la lectura del terreny i de les errades en la coordinació ull-múscul degut a la fatiga.