L’ambliopia o comunament anomenada “Ull dropo” és la baixa visió d’un ull o dels 2, tot i portar ulleres. En aquest cas l’ull està sa però el cervell no utilitza la imatge que li envia i la suprimeix perquè afavoreix la imatge més nítida que li envia l’altre ull.
L’ambliopia o ull dropo afecta a un 4% de la població.
És una patologia que s’origina en la infantesa però que si no es detecta i tracta a temps pot perdurar en l’edat adulta. És molt important la detecció precoç de l’ambliopia, això afavorirà la recuperació de la visió, per tant és molt importat que tots els infants facin un control optomètric o oftalmològic a partir dels 2 o 3 anys d’edat.
Si no es fa un examen visual, l’ambliopia és difícil de diagnosticar, no obstant això, els pares o professors poden sospitar si el nen no veu bé d’un ull, si el tanca quan vol mirar alguna cosa, gira un ull o detectem problemes en la mesura de les distàncies; el nen xoca freqüentment amb les coses.
Les causes principals de per què es produeix l’ambliopia són:
Estrabisme, és quan es gira un ull i el cervell ha de suprimir la imatge que li envia per no veure-hi doble.
Defecte refractiu, ens podem trobar en el cas que un ull tingui miopia, astigmatisme o hipermetropia i l’altre no, llavors el cervell utilitzarà únicament la visió de l’ull amb la imatge més nítida. O també que els 2 ulls tinguin un alt defecte refractiu i es produeix una ambliopia bilateral.
Per deprivació, pot ser que el nen neixi amb una cataracta, una opacitat corneal, o una ptosis palpebral (parpella caiguda) que li impedeixi el pas de la llum a l’ull.
Quan es pensa en ull dropo, només pensem en un ull que no hi veu bé però això és la punta de l’iceberg del problema visual. La falta de visió d’un ull, és únicament una de les habilitats visuals que s’ha vist afectada però n’hi ha moltes més com: la localització espaial (saber exactament on es troba un objecte), l’oculomotricitat (moviments dels ulls per mirar d’un objecte a un altre o seguir-lo quan es mou), l’enfocament (habilitat de veure nítid de prop i a les diferents distàncies), la binocularitat (coordinació entre els dos ulls per treballar conjuntament i de forma coordinada) la sensibilitat al contrast (capacitat de discriminar un objecte del fons en què es troba) entre altres. Aquestes habilitats poden estar afectades no només en un ull ambliop sinó en els dos.
Avui dia sabem que l’ambliopia es pot tractar a qualsevol edat a causa de la plasticitat cerebral, tot i que a partir dels 10 anys la recuperació pot ser més lenta.
Tractament de l’ambliopia o ull dropo:
La manera convencional de tractar-ho pot ser posant Ulleres, lents de contacte i pegats per cobrir l’ull que hi veu millor durant unes hores i estimular la visió de l’ull ambliop, però els estudis han demostrat que la combinació d’aquests, junt amb teràpia visual és el tractament més eficaç. Els pegats són efectius per millorar la vista però només tracten una petita part del problema i hem d’ajudar als ulls a desenvolupar una visió binocular eficient.
La teràpia visual no només millora el sistema visual sinó que també el rendiment escolar del nen i augmenta la seva autoestima aconseguint que el nen sigui més feliç.
El més important en el tractament com ja hem vist abans, és començar com més aviat millor però també és de vital importància conscienciar al nen i als pares perquè compleixin amb el tractament.
Quins resultats poden obtenir els infants?
– Treure millors notes amb menys esforç.
-Gaudir més de la lectura, perquè ho fan amb menys dificultat.
-Ser millors en l’esport que practiquin.
S’ha vist que hi ha menys alumnes universitaris amb ambliopia, això és un senyal a tenir en compte per estar alerta, ja que si ho tractem com més aviat millor podran accedir a millors professions. També s’ha de tenir present que hi ha determinades professions en què no podrien accedir si existeix un problema d’ambliopia, com poden ser; bombers, mossos d’esquadra, pilots d’avió.…
Els optometristes de les Òptiques La Creu Blanca realitzem, l’examen pediàtric que inclou proves específiques per detectar problemes visuals.
Mercè Fonoll Jardí
Optometrista especialitzada en visió infantil de La Creu Blanca