
Les ulleres de sol ens han d’acompanyar tot l’any, tan a l’estiu com a l’ hivern.
Com a òptica optometrista, amant de la natura i bona observadora, crec que hi ha una manca de conscienciació sobre el perill que suposa practicar activitats a la muntanya sense protegir correctament els ulls.
Encara que els raigs de sol estiguin allunyats de nosaltres, en certes circumstàncies, com davant de la pràctica d’esports d’hivern: esquí, snowboard o passejar per espais nevats, les ulleres de sol resulten especialment imprescindibles. Aquests esports es practiquen en alta muntanya i hem de saber que a mesura que augmentem l’altitud, l’atmosfera atenua menys els raigs solars i per tant augmenta la seva intensitat i perillositat. La proporció de radiació UV augmenta aproximadament un 10% per cada 1000 metres d’increment d’altitud.
Hi ha diferents tipus de radiació UV consulta amb aquest enllaç l’article on en parlem.
Conseqüències de no fer servir la protecció idònia:
Hi ha lesions d’aparició ràpida i d’altres acumulatives.
La “queratitis” és una inflamació de la còrnia i apareix durant les 12 primeres hores després d’una exposició solar. Els seus símptomes són: Irritació, picor i enrogiment progressiu, dolor intens, sensació de cos estrany, llagrimeig i fotofòbia. Aquest procés inflamatori acostuma a desaparèixer, i ha de ser tractat mèdicament per recuperar la integritat de l’epiteli corneal.
Les lesions acumulatives apareixen al cap d’alguns anys i en la majoria dels casos són irreversibles, poden afectar a la còrnia amb úlceres cròniques, al cristal·lí amb cataractes prematures i a la retina amb degeneració macular.
Vent i sequedat ocular
Les ulleres de sol també ens protegeixen del vent, ja que aquest ens pot provocar una visió incorrecta i danys als nostres ulls. Quan el vent impacta a la nostra cara sense ulleres provoca sequedat ocular. A més el vent combinat amb la neu fa que petites partícules i cristalls de gel entrin en contacte amb els ulls i ens poden produir lesions corneals.
Escollir les ulleres de sol adequades.
Les lents han de tenir un filtre de categoria 3 com a mínim i en esports d’alta muntanya millor categoria 4 que ens filtrarà els UVA i els UVB en un 98% o 100%.
Les ulleres amb lents polaritzades, a més de portar la protecció solar, disminueixen la sensació d’enlluernament i reflexos. Les que porten efecte mirall no només tenen una funció estètica sinó que també ajuden a evitar enlluernaments.
Quan hi ha molta lluminositat i sol en ambients nevats les millors tonalitats per les lents són les verdes i marrons, ja que augmenten la sensibilitat al contrast.
Per entorns amb poca visibilitat i boira es recomanen lents de color àmbar o taronges que ajudaran a evitar l’efecte “white out”, que és una desorientació per falta de camp visual i de referències en el relleu del paisatge. Hi ha ulleres que tenen lents intercanviables en funció de la lluminositat o l’ús.
Per evitar l’efecte mirall de la neu que reflecteix fins a un 80% de la llum solar, a més d’unes bones lents hem de triar bé la mida i la forma de la muntura que hauria d’envoltar la cara, ben ajustada i si és possible tapada en les zones laterals. També pot ser interessant que la muntura tingui algun sistema de ventilació o vidres amb tractaments especials per evitar el risc que s’entelin. El material de la muntura ha de ser resistent a possibles cops i caigudes que hi puguin haver, un material molt emprat és el policarbonat.
Les ulleres han de complir les normes ISO de protecció i portar el marcatge CE, d’aquesta manera sabem que compleixen amb les normatives europees de seguretat. És important adquirir unes ulleres que siguin homologades i rebre l’assessorament per professionals en la salut ocular que trobareu en els establiments d’òptica.
Si no practiqueu esports d’hivern podeu gaudir igualment de la neu, i si teniu fills, penseu que als nens els encanta la neu, ja sigui per relliscar damunt d’un trineu, iniciar-se en l’esquí, o simplement fer ninots de neu o una guerra de boles de neu. Passar un dia a la muntanya quan està nevada pot ser una manera de gaudir en família i de practicar activitats enmig de la natura, però cal prendre mesures amb bon equipament i protecció i unes bones ulleres de sol.
En cas que necessiteu portar ulleres graduades
A òptiques La Creu Blanca som especialistes en ulleres per a la pràctica esportiva, també els d’hivern. Si necessiteu portar correcció òptica, us les podem graduar, sigui amb lents monofocals o progressives.
Hi ha vàries possibilitats de graduat, des d’utilitzar un clip graduat complementari per la part interna de les ulleres o adaptadors de lents, com fer la lent directament graduada. En cada cas estudiarem quina és la millor opció pel tipus de graduació i les necessitats visuals de l’esportista, ja que no només hi juga l’estètica.
Dolors Bonet Berengué
Optometrista de La Creu Blanca