Segur que has sentit a parlar de la llum blava i dels filtres que ens en protegeixen d’ella. Es coneix com a llum blava el rang de l’espectre de llum que té com a longitud d’ona entre els 400 i els 495 nm. La llum blava és part de la llum visible en un 25%, d’alta energia com ho són el violeta i l´indi. L’exposició de la retina a la llum blava provoca respostes no visuals en éssers humans, inclosa la modulació de l’estat d’alerta i la cognició. L’exposició a aquesta llum provoca reducció de la somnolència de forma directa degut al seu efecte d’estimulació encefàlica.
Però si sempre ha estat entre nosaltres, per què ara esdevé un veritable problema? La clau està en el context. Actualment fem servir el mòbil, l’ordinador i les tauletes una gran part del temps que estem desperts. Aquest augment, juntament amb els canvis en la manera de viure i els nostres hàbits, fa que rebem molta més llum blava al llarg del dia.
L’estudi de la VI Edición del Estudio sobre Adicción al Móvil mostra que a Espanya es fa servir el mòbil una mitja de 4 hores i 10 minuts diaris, una hora més que fa dos anys, així com el 22% analitzat assegura estar enganxat al seu telèfon durant més de cinc hores al dia. Res té a veure aquesta situació amb quan fa 50 anys només féiem servir cabines telefòniques, escrivíem cartes i la canalla jugava amb cotxes i nines.
Els smartphones i altres dispositius digitals són aparells que s’han convertit en indispensables per a la majoria de la població i tenen una característica en comú: fan servir sistemes d’il·luminació LED. Aquesta llum és una font lumínica amb una major vida útil, eficient energèticament i que consumeix menys que la llum tradicional, alhora que també emet una major quantitat de llum blava.
Els ulls humans no estan dissenyats per enfocar tantes hores a distàncies tan properes com quan llegim o mirem les pantalles dels nostres mòbils, això pot acabar provocant el Síndrome Visual Informàtic (SVI). Els seus símptomes són cansament ocular, picor d’ulls, visió borrosa, problemes d’enfocament, ull sec i hipersensibilitat a la llum, entre d’altres.
Per tal de protegir-nos de la sobrexposició a les pantalles LED i, en conseqüència, a la llum blava i l’esforç visual proper, podem seguir una sèrie de consells que exposarem a continuació:
1. Utilitzar filtres d’absorció o filtres de reflexió
Els filtres d’absorció són lents tintades amb tons grogs, mentre que les de reflexió són tractament antirreflectants que s’apliquen a una lent blanca amb un to característic i residual lila. La finalitat última és reduir la intensitat de la llum a la que ens exposem entre un 15% a 20%. D’aquesta manera, s’aconsegueix un major contrast en la imatge i es millora el confort visual davant la llum LED de les pantalles.
2. Aplicar mesures d’higiene visual i ergonòmiques
El fet de treballar amb ordinadors, tauletes i altres dispositius mòbils fa que ens plantegem accions d’higiene visual com la regla dels 20-20-20: cada 20 minuts cal apartar la mirada de la pantalla durant vint segons i mirar a 20 peus de distància (6 metres).
A més a més d’aquesta regla, la distància de treball davant la pantalla del PC ha de ser entre 40 i 50 centímetres. L’habitació ha de tenir una bona ventilació i la temperatura ha de ser agradable.
3. Evitar fer ús de dispositius digitals en les hores prèvies a anar a dormir
Estudis han provat que l’utilització d’aquests dispositius mòbils abans d’anar a dormir afecta la conciliació de la son, per això se n’ha d’evitar l’ús 2 hores abans d’allitar-se. La llum blava dels mòbils i tauletes suprimeix el nivell de melatonina (hormona de la son) i produeix un efecte de disminució de la qualitat de la son, originant somnolència i baixada del rendiment.
L’efecte de la llum blava es pot minimitzar disminuint la intensitat de la llum de les pantalles. També existeixen filtres i làmines adhesives per enganxar a la pantalla dels dispositius mòbils que ajuden a protegir la vista dels usuaris.
4. Aplicar llàgrimes o gotes humectants
De vegades és impossible no exposar-se en excés a les pantalles amb llum LED d’una manera continuada i a distàncies molt properes. La disminució del parpelleig dels ulls que aquest ús genera es pot mitigar amb la utilització de llàgrimes o gotes humectants.
La llàgrima no es renova adequadament i podem patir picors, coïssors, ulls vermells i sensació d’ull sec. És recomendable que un cop es comencin a notar els primers símptomes, s’utilitzin gotes humectants sense conservants per millorar la hidratació i disminuir les molèsties. Les llàgrimes humectants no s’han de confonde amb el sèrum fisiològic, una solució salina útil per netejar els ulls però amb poca capacitat d’hidratació ocular.
Amb l’objectiu d’avaluar el rendiment del sistema visual i descartar qualsevol defecte refractiu que pugui agreujar les molèsties visuals, és necessari realitzar periòdicament exàmens optomètrics complerts que avaluïn l’estat dels nostres ulls.
5. Portar una nutrició adequada
L’estil de vida que portem és molt important: una alimentació no equilibrada pot afectar la nostra visió. La falta de Vitamina A produeix ull sec i mala visió noctura, mentre que dietes riques en àcids grassos Omega-3 tenen un efecte antinflamatori que protegeix de l’úll sec. La dieta mediterrània podria ser un bon exemple a seguir com a nutrició adequada. Segueix el nostre apartat Vistaliments per conèixer més en detall alguns dels plats que poden ajudar a tenir cura de la nostra visió.
Com a conclusió, hem d’aprendre a conviure amb un entorn cada cop més digital i una exposició cada vegada més alta i constant a les llums blaves o LED. Seguir aquestes recomanacions i fer exàmens visuals, a mans d’experts de la visió, de forma periòdica és la millor manera de tenir cura de la nostra salut visual.